Gevoel: wat je lichamelijk of innerlijk voelt.

Introductie op hooggevoeligheid

Wist je dat ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking over een sensitief zenuwstelsel beschikt? (Elaine Aron, hoogsensitieve personen). Het betekent dat je, je bewuster bent van wat er in je omgeving gebeurd. Het betekent ook dat je gemakkelijker overweldigd bent als je te lang blootgesteld bent aan een stimulerende omgeving. Het heeft dus kansen maar ook valkuilen.

Hooggevoeligheid voor mij

Ongeveer 2 a 3 jaar geleden kwam ik erachter dat ik hooggevoeligheid als persoonskenmerk heb. Ineens begonnen er puzzelstukjes in elkaar te vallen. Want meer dan eens wist ik niet hoe ik met mijn emoties om moest gaan. Voelde ik me anders en raar. En ik heb wel eens geroepen: ”wat is er toch mis met mij”? Tijdens mijn opleiding tot kinder- en spiegelcoach ging er een hele nieuwe wereld voor me open. Ik leerde wie ik in de kern was. Sensitief, intuïtief, gevoelig voor prikkels en ik vergat vooral mezelf daarin. Ik liet me coachen, voerde spiegelgesprekken en las ontzettend veel over hooggevoeligheid. Beetje bij beetje leerde ik mezelf kennen.

Het hooggevoelige brein

Maar nu even terug naar die hooggevoeligheid. Als je hooggevoeligheid als persoonskenmerk hebt dan werkt je brein ook daadwerkelijk anders. Er zijn vele soorten prikkels zoals temperatuur, geur, licht, geluid etc. die van binnen naar buiten komen. Alle prikkels worden in het brein opgenomen maar wanneer je hooggevoelig bent gebeurd dit veel diepgaander.

Daar tegenover staat dat je prachtige kwaliteiten hebt zoals: invoelend, empatisch en zorgzaam. Ons ”anders” zijn geeft ons karaktereigenschappen waar we trots op mogen zijn. Let wel op dat niet iedereen die hooggevoelig is dezelfde uitingen heeft. De mate van overprikkeling is voor iedereen anders. Wat dus voor mij geldt, hoeft voor jou niet zo te zijn. De eerste stap voor mij was om me meer te verdiepen in hooggevoeligheid. Daardoor leerde ik over overprikkeling, kreeg ik een nieuwe kijk op wie ik was en ik leerde vooral hoe ik de overprikkeling kon herkennen. Ik leerde meer voelen en luisterde naar wat mijn hart zei in plaats van naar mijn hoofd. 

Hooggevoeligheid als persoonskenmerk

Ik voelde me altijd al ”anders”. Soms dacht ik echt dat ik gek of raar was. Maar toen ik ging beseffen dat hooggevoeligheid een persoonskenmerk is. Dus dat wat jou bijzonder maakt, jouw eigenschappen, kon ik het stapje voor stapje gaan omarmen. Ik weet het ook nog niet zo lang, dus ook ik ben nog regelmatig overprikkeld, moe en heb geen energie. Alleen de eerste stap is bewustwording en daarmee heb je al een stap gezet wanneer je dit leest.

Inmiddels heb ik me gespecialiseerd in hooggevoeligheid en de gevoeligheden die een vrouw tegen kan komen in het moederschap. De komende tijd ga ik je meenemen in een reeks van blogs en posts in dat wat ik heb geleerd, wie ik ben en wat ik je wil meegeven. Vanuit mijn hooggevoeligheid naar jou toe. Om mijn verhaal te delen, je wat meer achtergrond en kennis te geven en om samen stapje voor stapje naar een omarming te gaan en wellicht heling. Het mooie aan hooggevoeligheid is dus dat het in jou zit. Ik zeg wel eens: het definieert niet wie ik ben, het label past niet bij mij. Maar wel de herkenning en erkenning voor jezelf en je kwaliteiten.

Lieve groet,

Bianca