– Hooggevoeligheid bij je kind-

Keuzes

Welk besluit zal ik nemen? Ik zie een lijkbleek koppie, ogen die alleen maar staren en een meisje dat niks zegt. Mijn moederhart breekt want ik weet het gewoon even niet. Wat als ik deze keuze maak, of die opmerking: ”ze zal er maar aan moeten wennen”. Mijn kind is een rondje en geen vierkantje.

Hooggevoeligheid bij kinderen

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid voor prikkels en intense verwerking daarvan. Hoogsensitieve mensen verwerken de prikkels die ze waarnemen anders. Je hoogsensitieve kind denkt meer na over wat hij heeft gezien of gehoord. Een veilige en liefdevolle opvoeding is daarom- nog meer dan voor andere kinderen- van belang om straks in al hun pracht en kracht in de samenleving te kunnen staan (Esther Bergsma).

Overprikkeling

Ik stel wat vragen aan mijn dochter maar niks lijkt binnen te komen. En als ik haar wil knuffelen reageert ze boos: ”mama niet doen”! Ik weet dat de grens is bereikt, ze is moe, overprikkeld en boosheid volgt. Allemaal met een reden, het effect van overprikkeling leidt tot een behoefte en dat komt eruit door boosheid. Ik stop haar lekker in bed om wat uit te rusten en ze is zo vertrokken. Mijn angst, mijn twijfel schieten door mijn hoofd. Waar doen we goed aan? Het systeem is niet gebouwd op haar overprikkeling. Want het is toch normaal dat je kind alle dagen naar school gaat. Of ze moeten gewoon eten wat de pot schaft, en die trui trek je maar gewoon aan, ondanks dat het kriebelt.

De binnenwereld

Maar de binnenwereld van het hoogsensitieve kind werkt echt anders en dus mogen we weer terug naar ons hart, voelen wat ze nodig hebben en het juist zien als een kracht. Want hoe knap is het als je kindje zich terugtrekt omdat het dat nodig heeft. Hoe waardevol is het dat ze soms alles eruit gooien tijdens een woedeaanval. Zij staan zo dicht bij hun hart dat ze veel beter weten welke emoties ze hebben en hoe ze die kunnen uitten. En wij zijn er om ze te begrenzen en te begeleiden om binnen deze samenleving hun eigenschap te leren omarmen en te hanteren.

De rest van het verhaal…

Ik ken de rest van het verhaal. Ik weet dat ze sensitief is. En dus mag ik mijn dochter leren hoe ze sterk kan staan in een wereld vol vierkantjes terwijl zij een rondje is. Door haar het vertrouwen te geven dat ze goed genoeg is. Door haar te complimenteren op dat wat er al lukt, bijvoorbeeld kiezen om even alleen te zijn en vooral door haar tempo te volgen maar wel te proberen. Want van proberen kan je leren. Niet omdat ze ”anders” is maar wel omdat haar brein en verwerking anders werken. Gelukkig staat zij al zoveel dichter bij haar gevoel. Ik hoor haar zeggen: ”mama, mijn hartje zegt dat ik dat nog niet wil”. Het enige wat ik hoef te doen is opnieuw te luisteren naar mijn hart en sterk te staan voor de keuzes die ik wil maken. Zij laat het me al zien. Samen zijn we prachtige rondjes die hun weg vinden in een wereld vol vierkantjes.

Lieve groet,
Bianca