Het hart van een kind is als een fotografische plaat, klaar om alles te weerspiegelen waaraan het blootgesteld word (Inayat Khan)

Luisteren

”Mama, luister je wel naar mij? Mamaaaaa? Luister je wel echt naar mij?
Ja lieverd, ik luister naar je. Maar deed ik dat echt? Of was ik weer even met iets anders bezig?
In mezelf denk ik dat laatste. Maar is dit niet een hele mooie spiegelboodschap van mijn dochter aan mij.

Ik ging er eens over na denken. Luisteren. Wat is dat nou eigenlijk? En luister ik wel voldoende naar mijzelf?
Een aantal weken geleden zat ik er echt wel even doorheen. Ik was moe, had geen energie en alles was te veel. Geluid, het spelen van de kinderen, niks was goed. Het liefst wilde ik me verstoppen onder mijn deken om even niks te horen. Geen prikkels binnen te krijgen en er gewoon even niet te zijn. Niet aan hoeven staan, continu. Door middel van een spiegelgesprek kwam ik erachter dat dit is wat bij mij hoort. En wat bij mijn hooggevoeligheid hoort. Ik kan volledig aanstaan, alle energie hebben van de wereld en onuitputtelijk gaan. Maar ik kan ook moe, lusteloos, geen energie hebben en waarin alles teveel is. Dat laatste was dus het geval. En ik werd daarin keihard gespiegeld door mijn eigen dochter.

Luisteren; iets met aandacht (aan)horen. Ik besteedde geen aandacht aan mezelf in die tijd ervoor. Ik maakte weer keuzes die ik meer voor de buitenwereld leek te maken dan voor mezelf en dus kwam ik even in dat rauwe randje van mijn moederschap terecht. Een duidelijke boodschap van mijn dochter aan mij: Ga eens luisteren naar jezelf!

Spiegelen

Een heel goed voorbeeld van wat Spiegelen is: je luistert naar wat je kindje jou zegt, maar ook door middel van gedrag kan je spiegelend leren kijken. Wat vertelt dat aan mij? Wat zegt dat over mijn binnenkant? Waar mag ik nog oude overtuigingen aanpakken? En wat zijn mijn gedachten daarover? Want als je in de spiegel kijkt, dan zie je wie jij bent. Wie je werkelijk bent. Maar weet je eigenlijk wel wie jij aan de binnenkant bent? Onze kindjes zijn de grootste boodschappers. Zij zijn een afspiegeling van wat er in ons leeft. Door daar naar te leren luisteren zul je ook meer over jezelf leren, dichter bij je kern komen en uiteindelijk meer rust, balans en vertrouwen ervaren in je moederschap. Omdat je de keuzes maakt die voor jou en je gezin goed zijn!

Door middel van spiegelen leer je ook anders te kijken naar het gedrag van je kindje. Je leert kijken in kwaliteiten in plaats van in ”probleem” gedrag. Je kindje is niet dat gedrag maar het laat JOU iets zien. Een boodschap. Waarschijnlijk raakt het jou ook als je kindje ”ander” gedrag laat zien. Mij wel in ieder geval. Als Nore 3 of 4 keer achter elkaar zegt: Mama, luister jij wel naar mij?, dan voel ik mij eigenlijk gelijk schuldig. Sorry ik had even geen tijd voor je, of ik was even met iets anders bezig. Terwijl zij me nodig had, iets wilde laten zien of iets wilde vertellen. Maar het maakte me er ook van bewust dat ik nog meer mag kijken naar waar mijn behoeftes liggen. Hoe zorg ik ervoor dat ik kan ontspannen, ontprikkelen zodat ik ook optimaal kan zorgen voor mijn kindjes. En bovenal: welke keuzes mag ik gaan maken?

Waardevol

Mooi he! Spiegelen is zo waardevol om je kindje te leren begrijpen. Waarom het iets doet of zegt. Maar het is ook zo waardevol om je eigen conditionering eens even onder de loep te nemen. Je mag kijken naar oude overtuigingen, gedachten over jezelf die niet de waarheid zijn, maar die zo gevormd zijn door wat je hebt meegemaakt. Want onthoud! Dat wat jij gelooft is niet meer de waarheid. Dat is zo ontstaan door je ervaringen maar het definieert niet wie jij daadwerkelijk bent.

Doe je met me mee? Kijk eens even echt in de spiegel. Wat zie je dan?
Ik help je vertalen, door er te zijn, te luisteren naar dat wat jij zegt. Met aandacht jou aanhoren!