Een hoogsensitief/hooggevoelig persoon is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Het is een term die tegenwoordig veel gebruikt wordt.

Hooggevoeligheid als persoonskenmerk

De afgelopen periode heb ik veel gelezen over sensitiviteit, (hoog)gevoeligheid, intuïtie. En elke keer raakte het iets in me aan. Sinds ongeveer 2 jaar weet ik dat ik gevoeliger kan zijn. Ik schrijf het bewust op deze manier omdat ik niet hooggevoelig ben. Voor mij is het een persoonskenmerk geworden waardoor ik ben wie ik ben. Als je kijkt naar de diagnostiek dan is hooggevoeligheid ook geen term die daar in voor komt. Los van het feit dat ik niet zo dol ben op het label wat er dan aan je plakt.

Is het anders dan 20/25 jaar geleden? Absoluut! Maar sinds ik weet dat ik gevoeliger ben vallen er wel puzzelstukjes in elkaar voor mij. Mijn gevoeligheid is daardoor meer op de voorgrond gekomen. Het maakt mij wie ik nu ben in combinatie met alle ervaringen die ik de afgelopen drie jaar heb opgedaan als moeder.

(Hoog)gevoeligheid & het moederschap

Want gevoeligheid in combinatie met mijn moederschap is af en toe best pittig. Ik sta altijd voor de volle 100 procent aan. Mijn hele zijn zit in mijn moederschap. Ik geef het vorm door mijn intuïtie, sensitiviteit en gevoeligheid te gebruiken. Maar daartegenover staat dat het de meest mooie en intense rol is die ik ooit mag vervullen. De kleine gesprekjes, de ontwikkelingen die ze maken en uiteindelijk hun hoofd dat moe op mijn schoot valt zijn de meest mooie momenten. Los van alle spiegels die ze me af en toe voorhouden. Die niet alleen heel leerzaam zijn voor mij als moeder maar ook weer hele mooie momenten opleveren. Bijvoorbeeld wanneer Nore tegen mij zegt: ”mama jij hoeft niet je best te doen”. En ik daardoor weer even weet dat mijn liefdevolle aanwezigheid genoeg is.

Waarom (hoog)gevoeligheid in het moederschap

Los van mijn persoonlijke ervaringen als moeder kwam ik er dus achter dat het best pittig kan zijn. En ik vind daarmee dat er te weinig aandacht wordt besteed aan deze ervaringen die je als moeder mee kan maken. Daarom wil ik ouders leren hoe ze zo goed mogelijk kunnen afstemmen op de behoefte van hun baby/kind zodat zij hun baby/kind optimaal kunnen laten ontwikkelen. Daarmee krijg jij zelf meer rust, balans en vertrouwen als moeder.

Waarom deze praktijk?

Gevoeligheid is een kracht. En mijn vuurtje is er harder door gaan branden. Daarmee heb ik de intentie gehad om deze praktijk op te zetten. Het is daarom mijn missie om als pedagoog & (kinder)coach zoveel mogelijk (aanstaande) moeders te ondersteunen bij de gevoeligheden die komen kijken bij het moederschap. En hoe je daarbij je sensitiviteit en intuïtie kan inzetten om je baby/kind te ontvangen, op te voeden en te laten ontwikkelen. Ook wanneer het even pittig is.

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Neem gerust laagdrempelig contact op of neem een kijkje bij mijn aanbod.